Muffiny kukurydziane z wiśniami













Przepis Nigelli, znaleziony na Moich Wypiekach

Mufiiny kukurydziane z wiśniami
ok. 10 sztuk

150g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

150 g cukru (dodałam ok. 50g i to w zupełności wystarczyło)

125 ml oleju

125 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego

1 jajko


wiśnie (mogą być mrożone, ja użyłam takich ze słoika)

Piekarnik nagrzać do 200*C.
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą i przesiać do miski. Mokre składniki połączyć, dodać do suchych, wymieszać. Nakładać masę do foremek, wypełniając je niemalże do końca (mi wystarczyło jej na 10 muffinów). Żeby uniknąć pobrudzenia całego ciasta sokiem wiśniowym dobrze jest nakładając ciasto po prostu czasami pojedynczo wciskać w nie wiśnie.
Piec 20 minut.